Lena Danius kurs 10-14/6

hoppkurs..
Vid avsprångspunkten sänker hästen huvudet.
Vid 120-130 cm så ändrar hästen hoppstil och sänker inte huvudet längre.
Travbommar..
Antal: minst 1 eller 3 och uppåt, aldrig 2 då hästen ofta hoppar över.
avstånd: mellan 110-130 cm.
Galoppbommar..
Avstånd: 3,5m

Dressyrteori..
Klassisk ridning tar hänsyn till hästens natur, mentalitet, instinkter, rörelsemekanik, anatomi och fysiska förutsättningar och eftersträvar fulländad harmoni mellan ryttare och häst. Ridkonstens mål är att bygga upp en lydig snabb och lättvänd häst som rör sig på ett sådant sätt att onödig förslitning inte uppstår trots ryttarens vikt. Ridningen ska utföras på ett sätt som inte är kränkande för hästen, det vill säga våldsmetoder (tex rollkur) för att knäcka och bryta ned hästen är oacceptabla. För att nå dessa högt ställda mål övas hästen att utföra vissa bestämda rörelser där det i varje moment ingår något som stärker och ökar lydnaden.

Om vi kan träna hästen (polis) till att gå in mot en skrikande folkmassa som kastar sten mot den, då kan vi också träna hästen att acceptera rollkur. Jag tycker att man ska tolaransträna polishästar till att gå in mot en skrikande folkmassa (även om det är högst onaturligt för dem) jag tycker däremot inte att rollkur är etiskt försvarbart, då det finns andra mer etiska metoder att rida dressyr på (på ett mer effektivt sätt).
Halsen på hästen är väldigt rörlig både i sidled och i lodled (upp och ner) medans ryggen är näst intill orörlig både i sidled och i lodled (dock större rörlighet i lodled). Därför är uttrycket "forma hästen runt skänkeln" mycket obegripligt för mig.
Skelettet utgör kroppens grundstomme, ett skydd för inre ömtåligare delar samt fäste för muskler och senor. Skelettet kan också sägas bilda en hävstångsanordning, i vilken hävarmens längd och vinklarnas storlek är avpassade för kroppens uppbärande och förflyttande på ändamålsenligt sätt.
En skolad ryttare kan inte bara tekniken utan har den som reflex.

Främre hävarm: Huvud och hals. Flyttar vikten framåt eller bakåt. 'Balanserar hästen.'
Bakre hävarm: Länd/kors/bakben/svans. Mindre rörlig än den främre. Understödjer den främre och ger fart.

Hade Nell och Tycando på hoppningen samt arbete från marken  (onsdag+torsdag) och Zaga på dressyren (lördag+söndag). Zaga var en riktig pärla i helgen! (som vanlig då!) :P
På lördagen tränade vi mycket flexions och lång och låg i skritt
På söndagen tränade vi lång och låg i trav och counted walk/tramp till piaff samt en öppna sluta övning (öppna framåt och sluta bakåt!) som var svår då det blev ganska vingligt :P Men ska försöka öva på den i sommar! :D

Imorgon ska åtminstone Collin och Zaga på bete (Nell är på ridläger hos Carina och Linnéa har jag inte pratat med än.. men ska göra det snart :P )

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0